Fogalomtár

LTP

A lakástakarék pénztári számla olyan, mint egy sima lakossági betétszámla, ahol a rendszeres megtakarításait gyűjtögeti, amihez a betéti kamaton felül alanyi jogon 30% vissza NEM térítendő állami támogatás jár. Elsődleges célja, hogy a későbbiekben (4 és 10 év között) az ingatlanával kapcsolatos költségeit finanszírozni tudja.

Módozat

A lakástakarék pénztárak által kidolgozott, az MNB-nél bejelentett és elfogadott pénzügyi termék.

Állami támogatás

A magyar állam a rendszeres megtakarításai után 30%-os, vissza NEM térítendő támogatást ad.

Ez maximum 72.000 Forint lehet évente szerződésenként, amit havi 20.000 Ft megtakarításokkal érhet el.

OBA

Országos Betétbiztosítási Alap által 100.000 euró értékig biztosítva vannak a megtakarításai.

Betéti kamat

A lakástakarék számla módozatainak egyik jellemzője a megtakarítás éves kamata. A számlán a kamatok évente tőkésítésre kerülnek. A kamatszámítás során minden hónap 30 napos, illetve minden év 360 napos. A kamat mértéke a szerződés fennállása alatt állandó

Szerződéses összeg

A saját megtakarítás, az állami támogatás, a betéti kamat és az opcionálisan igénybe vehető lakáscélú kölcsön összege.

EBKM

Egységesített Betéti Kamatláb Mutató. A betét jellegű pénzügyi termékek összehasonlíthatóságát biztosító, egységes módszerrel kiszámított kamatláb. Az EBKM számításánál csak a ténylegesen kifizetendő kamatösszeg vehető figyelembe. A hitelintézetek számára kötelező közzétenni az EBKM-et az egyes betétek összehasonlíthatósága érdekében a hatályos magyar jogszabályok szerint.

EHO

Az Egészségügyi Hozzájárulás, adó jellegű fizetési kötelezettség, mely százalékosan meghatározott összeg.

Kamatadó

A kamatadó, egy lineáris a kamatjövedelmek után fizetendő adó. A tőkejövedelmek fontos fajtája, amely a bankoktól függ, miként fizettetik meg a betétessel. Automatikusan levonják a magánszemélyektől, így az adóbevallási kötelezettsége a kamatadó tekintetében nincs az ügyfeleknek.

Havi megtakarítás összege

A megtakarítási számlán az ügyfél által választott összeget kell havonta félrerakni.

Számlavezetési díj

A megtakarítási számla, törvényileg meghatározott havi díja a számlavezetési díj, ami 150 Ft (1800 Ft/év)

Számlanyitási díj

A lakástakarék pénztári törvény szerint, számlanyitási díjat számolnak fel a lakástakarék pénztárak, ami a szerződéses összeg 1%-a, és a számla megnyitásakor kell megfizetni.

Lakáskölcsön

A lakástakarék pénztártól opcionálisan igénybe vehető hitel. A módozatok alapján van lefixálva már a szerződés kötésekor a havi törlesztő részlet és a hitelkamat mértéke, valamint a lakáskölcsön futamideje.

A lakás-előtakarékoskodó és/vagy a nagykorú kedvezményezett, a feltételek alapján hitelképesnek minősül, csak abban az esetben jogosult a kölcsön felvételére.

Megtakarítási év

A számlanyitási díj, a havi megtakarítási összeg és a számlavezetési díj első befizetésének a hónapjának első napjától számított évek.

Hitel évek

Az opcionálisan igényelhető lakáskölcsön folyósítási hónapjának első napjától számított évek a lakáskölcsön visszafizetéséig.

THM

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mértéke a hatályos jogszabályok és az aktuális feltételek figyelembevételével történik, melynek mértéke módosulhat a feltételek változása esetén.